ЩО СПІЛЬНОГО МІЖ БІЗНЕСОМ ТА ШЛЮБОМ?

Всі матеріали

ЩО СПІЛЬНОГО МІЖ БІЗНЕСОМ ТА ШЛЮБОМ?

Майже кожен бізнесмен рано чи пізно має шанс перевірити на практиці правдивість прислів’я “Одна голова добре, а дві – краще”.

Причини для об’єднання зусиль з іншими бізнесменами можуть бути різними. Бажання створити щось таке, що поодинці створити неможливо. Об’єднання однопланових активів задля синергії – коли 1+1 може дорівнювати три. Або необхідність залучити додаткові гроші для переходу бізнесу на новий рівень – так званий cash-in. Чи бажання власника монетизувати певну частку в бізнесі, але не повністю вийти із бізнесу, – так званий cash-out.

Якими б не були причини, результат один – створення спільного підприємства (СП) з двома чи більше власниками. Однак багато з них помирають, так і не народившись.

Чому переговори щодо створення СП можуть зірватися?

Бувають ситуації, коли власники не готові ділити управління бізнесом з інвесторами, або у акціонерів різна культура чи цілі. Виникає необхідність розкрити конфіденційну інформацію потенційному конкуренту або збільшити формалізм в господарській діяльності бізнесу. Крім того, можуть бути проблеми виходу з СП.

Деякі із цих перепон справді можуть бути нездоланними. Однак більшість із них все ж таки можна успішно “перестрибнути”, якщо потенційні партнери справді налаштовані домовлятися і, що не менш важливо, є обізнаними з інструментами, які виробила світова практика. Акціонерна угода – найбільш популярний інструмент для врегулювання відносин партнерів у СП. В Україні цей інструмент відомий ще як “корпоративний договір”.

Не менш небезпечними для успішності СП є проблеми, які проявляються вже після його створення. Тому золоте правило для майбутніх учасників таке: виявіть та адресуйте в акціонерній угоді якомога більше наявних чи потенційних проблемних питань.

У певному сенсі співіснування з партнерами в СП – немов шлюб. Якщо застосувати аналогію, то при створенні СП ще “на березі” необхідно зрозуміти:

– Як в сім’ї приймаються рішення = як будується система корпоративного управління.
– Як наповнюється та витрачається сімейний бюджет = як фінансується діяльність СП, на що витрачаються ці гроші та як розподіляються прибутки.
– Як буде проходити процес розлучення = як і коли партнери виходять або можуть вийти із СП.

Усі ці питання потрібно врегулювати у “шлюбному контракті”, тобто в акціонерній угоді.

Отже, по порядку.

Фактори для визначення системи корпоративного управління СП:

– склад акціонерів СП: два чи кілька, частка партнерів рівнозначна чи ні;
– ролі акціонерів: є управляючий партнер та партнер-контролер чи в кожного партнера своя унікальна роль (CEO, CFO, COO);
– характер діяльності СП: як часто виникають питання, що потрібно виносити аж на рівень акціонерів, як швидко такі рішення потрібно приймати;
– юрисдикція СП: законодавче врегулювання корпоративного управління на рівні голландського холдингу може відрізнятися від регулювання на Кіпрі або в Україні;
– наявність дочірніх компаній: чим більше дочірніх компаній, тим складнішою буде система корпоративного управління.

Фінансові питання СП

Варіанти фінансування СП, від найменш обтяжливого для акціонерів до найбільш обтяжливого, можуть бути такі:

– СП фінансує себе самостійно, не залучаючи позиковий капітал. Акціонери не беруть участь у фінансуванні та майже не несуть ризиків у зв’язку із діяльністю СП.
– СП фінансується автономно від його акціонерів та залучає фінансування від третіх осіб. Акціонери все ще не беруть участь у фінансуванні, але, у випадку дефолту, СП (його активи) в акціонерів можуть забрати кредитори.
– СП може просити акціонерів прогарантувати кредит, залучений від третьої особи. Ситуація ускладнюється – крім того, що кредитори СП можуть забрати активи СП за борги, так ще й кредитори можуть прийти напряму до акціонерів, щоб ті виплатили прогарантований борг СП.
– СП може звернутися до мажоритарного акціонера щодо надання боргового або акціонерного фінансування. Тут є прямі фінансові зобов’язання, але тільки на основному акціонері.
– Акціонери зобов’язані надавати фінансування (боргове або акціонерне) – це найбільш обтяжливий для акціонерів спосіб фінансування СП, коли вони із самого початку мають прямі фінансові зобов’язання.

Як СП витрачає отримане фінансування – зазвичай врегульовується в бізнес-плані та в бюджеті, які бажано погодити теж на моменті його створення.

Ну, і нарешті, те, заради чого створюється СП – прибуток.

Як він розподіляється – кожного разу на основі спеціального рішення акціонерів чи все-таки акціонерна угода передбачатиме мінімальні норми розподілу чистого прибутку у вигляді дивідендів. Це потрібно прямо прописати в акціонерній угоді.

Вихід із СП

Тут багато буде залежати від того, наскільки важлива особиста участь у СП саме цих акціонерів, тобто наскільки “закритим” буде це СП. В залежності від відповіді на це питання, моделі можуть бути такими:   

– повна заборона (без обмежень у часі) на продаж частки в СП без згоди іншого акціонера;
– заборона на продаж частки протягом початкового періоду, поки “СП не стане на ноги”, після чого продаж дозволяється. Однак в іншого акціонера буде переважне право на купівлю частки акціонера, що бажає вийти;
– продаж частки дозволений із самого початку, але є переважне право;
– жодних обмежень на продаж частки;

На практиці, частина акціонерної угоди, яка врегульовує питання виходу із СП, є найбільш складною та об’ємною. 

Опубліковано 17.07.2020

AVELLUM консультувала Міністерство фінансів України щодо залучення кредиту від Канади

AVELLUM виступила юридичним радником Міністерства фінансів України у зв’язку із залученням пільгового кредиту від Канади на суму 2 млрд канадських доларів зі строком погашення 10 років. Кошти були надані через Адміністративний рахунок Міжнародного валютного фонду (МВФ) та будуть спрямовані на пріоритетні соціальні та економічні потреби України. Із урахуванням цього кредиту, загальний обсяг прямої кредитної допомоги […]

Опубліковано 15.04.2024

AVELLUM підтверджує високі позиції у рейтингу Legal 500 – 2024

Рейтинг The Legal 500 – 2024 рекомендує AVELLUM у 12 практиках та відзначає всіх 10 партнерів нашої фірми. 8 практик AVELLUM посіли місце у Tier 1 – найвищій групі рейтингу. Tier 1: Банківське і фінансове право та ринки капіталу; комерційне, корпоративне право та M&A; антимонопольне право; вирішення спорів; трудове право; приватні клієнти; нерухомість та інфраструктура; […]

Опубліковано 10.04.2024
Підписатися на новини
Назад
Результати: