ДОСЛІДЖЕННЯ AVELLUM: ПОКУПЦІ ВИСУВАЮТЬ БІЛЬШ СУВОРІ ВИМОГИ ДО ПОТЕНЦІЙНОГО ОБ’ЄКТА УГОДИ

Всі матеріали

ДОСЛІДЖЕННЯ AVELLUM: ПОКУПЦІ ВИСУВАЮТЬ БІЛЬШ СУВОРІ ВИМОГИ ДО ПОТЕНЦІЙНОГО ОБ’ЄКТА УГОДИ

AVELLUM вдруге досліджувала вплив коронакризи на настрої бізнесу купувати чи продавати активи або компанії в Україні у найближчі 6–12 місяців. Цього року ми опитали понад 90 власників, топменеджерів і керівників юридичних відділів українських і міжнародних компаній.

Ключові висновки дослідження

  • Кількість потенціальних покупців у 2021 році зменшилась з 50% до 37%. Кількість компаній на продаж суттєво не змінилася (30%).
  • Вдвічі збільшилася кількість компаній, що продаватимуть бізнес саме у зв’язку з коронакризою – 38% проти 18% у 2020 році. 50% потенційних покупців зацікавлені купувати саме у зв’язку з пандемією. Продавці та покупці стали серйозніше ставитись до пандемії як до фактору впливу на угоди М&A.
  • Покупці висувають суворіші вимоги до об’єкта угоди та віддають перевагу всеохоплюючим гарантіям щодо об’єкта купівлі (62%) та його повноцінній перевірці (86%). Очевидна тенденція до створення умов для ринку покупця.
  • 70% респондентів назвали ситуацію в Україні прийнятною для купівлі або продажу бізнесу, а третина – вдалою. Лише 11% вважають нинішні умови несприятливими для укладання таких угод.
  • Продавці та покупці не готові ризикувати у період нестабільності. У 2021 році майже втричі зросла частка компаній (до 85%), які вважають, що зовнішні радники необхідні обом сторонам угоди купівлі-продажу бізнесу.
  • Як і у 2020 році, більш ніж половина продавців (60%) готові знижувати ціни у зв’язку з кризою. При цьому значно зменшилася частка покупців, що очікують на знижку (з 94% до 56%). Тепер плани продавців та очікування покупців щодо знижок приблизно співвідносяться.

Більше інформації та висновків ви можете знайти у ЗВІТІ ЗА ПОСИЛАННЯМ.

Ми будемо раді продовжити наше спілкування та відповісти на питання у форматі індивідуального діалогу. Зворотній зв’язок та питання можна адресувати безпосередньо партнерам AVELLUM Миколі Стеценку та Юрію Нечаєву, раднику Андрію Романчуку, або на info@avellum.com.

Автори

МИКОЛА СТЕЦЕНКО

Керуючий партнер

mstetsenko@avellum.com

ЮРІЙ НЕЧАЄВ

Партнер

ynechayev@avellum.com

АНДРІЙ РОМАНЧУК

Партнер

aromanchuk@avellum.com

Пов'язані практики

Опубліковано 07.12.2021

AVELLUM консультувала Міністерство фінансів України щодо залучення кредиту від Канади

AVELLUM виступила юридичним радником Міністерства фінансів України у зв’язку із залученням пільгового кредиту від Канади на суму 2 млрд канадських доларів зі строком погашення 10 років. Кошти були надані через Адміністративний рахунок Міжнародного валютного фонду (МВФ) та будуть спрямовані на пріоритетні соціальні та економічні потреби України. Із урахуванням цього кредиту, загальний обсяг прямої кредитної допомоги […]

Опубліковано 15.04.2024

AVELLUM підтверджує високі позиції у рейтингу Legal 500 – 2024

Рейтинг The Legal 500 – 2024 рекомендує AVELLUM у 12 практиках та відзначає всіх 10 партнерів нашої фірми. 8 практик AVELLUM посіли місце у Tier 1 – найвищій групі рейтингу. Tier 1: Банківське і фінансове право та ринки капіталу; комерційне, корпоративне право та M&A; антимонопольне право; вирішення спорів; трудове право; приватні клієнти; нерухомість та інфраструктура; […]

Опубліковано 10.04.2024
Підписатися на новини
Назад
Результати: